Vrouw in wit shirt

Wat is Psoriasis?

Psoriasis is één van de meest voorkomende huidziekten ter wereld. Het is een chronische ontstekingsaandoening van de huid veroorzaakt door een afwijking in je immuunsysteem. Hierdoor is je natuurlijke afweermechanisme overactief en maakt je lichaam te snel nieuwe huidcellen aan. Het gevolg is een jeukende, pijnlijke, schilferende en rode huid. Psoriasis kan ook een negatief effect hebben op het dagelijks leven. Zo kun je gevoelens van stress en schaamte ervaren en zelfs depressieve klachten ontwikkelen.

Hoe krijg je psoriasis?

Psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan. Daarnaast kan het komen door erfelijke aanleg of uitgelokt worden door beschadiging van de huid, infecties, geneesmiddelengebruik en stress.

Is psoriasis te genezen?

Geen enkele behandeling kan ervoor zorgen dat psoriasis nooit meer terugkomt. Wel kan de behandeling ervan de symptomen verminderen. Stop je met de behandeling dan komt het na een paar weken tot maanden weer terug, maar psoriasis kan soms ook jaren wegblijven.

Plaque Psoriasis

Dit is de meest bekende vorm van psoriasis. Hierbij heb je rode schilferende plekken op je huid. De plekken kunnen overal op je lichaam voorkomen maar meestal op de ellebogen, knieën, hoofd, rug, binnenkant handen en onderkant voeten. In sommige gevallen kan het ook op of rond de geslachtsdelen zitten.

Neem de regie
Plaque Psoriasis

Artritis psoriatica

Artritis psoriatica is een combinatie van ontstekingsreuma en psoriasis. 4 op de 10 mensen met psoriasis ontwikkelt artritis psoriatica1,2. Ondanks dat beide tegelijkertijd ontstaan, kan het soms jaren duren voordat de symptomen van artritis psoriatica opspelen2. In uitzonderlijke gevallen kun je al artritis psoriatica hebben voordat je psoriasis krijgt2,3. Heb je psoriasis en heeft dit effect op je hoofdhuid, nagels of de huid bij je billen dan kun je een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van artritis psoriatica4. Ervaar je naast psoriasis ook pijn in je gewrichten? Dat kan een teken van artritis psoriatica zijn. Wil je meer weten over de symptomen en de signalen waar je op kunt letten? Doe dan de symptomencheck.

Doe de symptomencheck

Referenties: 1. Feldman SR et al. Dermatology Online Journal 2018; 24(10):1.  2. Gladman DD et al. Ann Rheum Dis 2005; 64:ii14–7. 3. Lloyd P et al. Arthritis 2012; 2012:176298. 4. Wilson FC et al. Arthritis Rheum 2009; 61:233 239.

Man in groentetuin

Psoriasis guttata

Psoriasis guttata is de uitslag van kleine psoriasisplekken die ontstaan in een korte periode, meestal na een keelinfectie.

Neem de regie
Psoriasis guttata

Psoriasis inversa

Psoriasis inversa komt voor in de plooien van je lichaam zoals je liezen, navel, oksels, tussen de billen en onder de borsten. Je ziet op deze plekken meestal geen schilfers.

Neem de regie
Psoriasis inversa in oor

Waar kun je op letten?

Het is belangrijk om te weten wat de symptomen van psoriasis zijn en om deze goed in de gaten te houden. Psoriasis kun je herkennen aan een rode schilferende huid. Deze psoriasisplekken kunnen soms jeuken of pijn doen. Ook kun je ontstekingen in de gewrichten krijgen, vooral in de gewrichten van handen en voeten. Twijfel je? Stel jezelf dan de volgende vragen:

 

  • Heb je ooit of nog steeds last van gezwollen gewrichten?
  • Heeft een arts je ooit verteld dat je artritis hebt?
  • Hebben je vinger- of teennagels putjes?
  • Heb je pijn in je hielen?
  • Was één van je vingers of tenen ooit compleet opgezwollen en pijnlijk zonder duidelijke oorzaak?

 

Heb je gevoelens van schaamte of ben je onzeker? Weet dat je met al je zorgen en vragen altijd bij je arts terecht kunt. Belangrijk is dat je naar je lichaam luistert en erover praat.

Doe de symptomencheck
Meisje in rood shirt

Psoriasisverhalen