Je hebt psoriasis maar je bent het niet
Man met tuinbroek

Tips en zelfzorg

Van paardenmelkcapsules tot wietolie, als je psoriasis hebt ben je continu op zoek naar wat voor jou het beste werkt. Om je in deze zoektocht te helpen hebben we onze beste tips op een rij gezet.

Dagelijkse verzorging

Okay, het is een open deur, maar goede huidverzorging kan veel doen. Olie, crèmes en lotions kunnen je ontstoken huid kalmeren, jeuk verlichten, schilfers tegengaan en je helpen om heerlijk te ontspannen.

 • Amandelolie
  Trekt langzaam in, kalmeert je huid én het ruikt ook nog is lekker.
 • Teunisbloemolie
  Maakt je huid soepel en hydrateert.
 • Druivenpitolie
  Zit vol onverzadigde vetzuren en is puur of als crème verkrijgbaar.
 • Zwartekomijnolie
  Bevat ontstekingsremmende eigenschappen en bevordert ook je gezondheid.
 • Hennepolie
  Is rijk aan omega 3- en omega 6-vetzuren, bevat allerlei vitaminen en maakt je huid vetter.
 • Jojobaolie
  Leidt volgens onderzoek tot een snellere genezing van huid, hiervoor geldt wel dat je deze toevoegt aan je behandeling en je het regelmatig aanbrengt.
 • Sheabutter
  Bevat een hoog vetgehalte, hydrateert en bevat veel vitamine A.
 • Kompressen of doeken
  Bijvoorbeeld met appelazijn, zwarte thee en klei kunnen acute jeuk verlichten.

Olie en crèmes

Als je een droge schilferige en jeukende huid hebt dan heeft deze vocht nodig, het liefst meerdere keren per dag. Is je huid ook ontstoken en gebarsten dan kun je het beste gebruik maken van olie en crèmes met veel vetzuren en vitaminen. Hierbij geldt wel, gebruik waar mogelijk natuurlijke producten, zonder toegevoegde stoffen als parfums.

Baden en douchen

Ook als je in bad gaat of een douche neemt kun je psoriasis behandelen. Een zoutbad lost bijvoorbeeld je huidschilfers makkelijker op en kalmeert je huid. Ook kun je gebruik maken van speciale bad- en douche lotions. Wel belangrijk is dat je niet te lang in bad of onder de douche staat, anders beschadigt dit de natuurlijke vetlaag van je huid. Daarnaast kun je beter niet te heet water gebruiken. En ben je klaar, smeer dan je huid in met olie om te voorkomen dat je niet teveel vocht verliest.

Vrouw onder de douche

Koelen

Als je psoriasis hebt kan het zijn dat je continu jeuk hebt en de neiging om te krabben. Dit kun je beter niet doen omdat het extra schade brengt aan de ontstoken huid en zelfs tot infecties kan leiden. Kun je de jeuk niet meer aan? Misschien helpen deze tips:

 

 • Omslagen met koud water, zwarte thee een gelkompres of ijsblokjes.
 • 5 tot 10 minuten baden en douchen met koud tot lauwwarm water.
 • De thermostaat lager zetten zodat er voldoende luchtvochtigheid is (tenminste 60 procent).
 • Draag wijde loshangende kleding van stof die goed kan ademen, zoals katoen of linnen.
 • Gebruik beddengoed van katoen of linnen.
arm koelen

Ontspannen

Als je rondloopt met psoriasis is het belangrijk dat je probeert zo goed mogelijk te ontspannen.

Psychische spanning kunnen je klachten namelijk verergeren of zelfs leiden tot een terugval. Dus kies voor jezelf, luister naar je lichaam en geef jezelf aandacht. Om je te helpen ontspannen kun je het volgende doen:

 • Bouw rustpauzes in, ‘s avonds, in het weekend of tijdens vakanties.
 • Maak tijd vrij voor een hobby die voldoening biedt en zorgt voor ontspanning.
 • Probeer ontspanningsoefeningen uit, zoals ademhalingstechnieken, meditatie, autogene training of progressieve spierontspanning.
 • Doe mee aan een cursus omgaan met stress of zoek psychische hulpverlening.
Yoga

Stress

Psoriasis leidt tot stress, wat de klachten verergert, wat weer leidt tot meer stress. Misschien herken je dit en vindt je het lastig om deze vicieuze cirkel te doorbreken. We hebben hieronder een aantal mogelijkheden op een rij gezet die je hierbij kunnen helpen.

 • Praat eerlijk en uitgebreid erover met je behandelaar, alleen dan kan hij of zij je echt goed helpen en inschatten welke medicijnen het beste voor jou werken.
 • Er zijn diverse trainingen die je helpen om met psoriasis en de bijkomende stress om te gaan. Vraag ernaar bij je behandelaar. Vaak kan een deel van de kosten ook vergoed worden.
 • Probeer een cursus mindfulness-meditatie. Bij deze meditatie leer je bewust om te gaan met je eigen gedachten, gevoelens en lichaam.
 • Zoek hulp in de vorm van professionele psychotherapie. Deze therapie richt zich op je emoties en kan ook aan jouw persoonlijke behoeften worden toegespitst waardoor je beter leert om te gaan met je emoties.

Intimiteit

Je huid speelt een belangrijke rol bij intimiteit. Al bij de aanraking gaat er een prettig gevoel door je lichaam en bereidt het zich voor op seks. Maar als je psoriasis hebt dan kan het zijn dat je onzeker bent over je lichaam. Wat helpt is om dan opnieuw je lichaam te leren kennen. Ga voor de spiegel staan en benoem wat je positief vindt aan jezelf en focus je hierop. Heb je een partner? Dan kun je de aanraakoefening doen. Hierbij ga je samen op ontdekkingsreis en leer je welke plekken fijn zijn om aangeraakt te worden en waar je juist liever niet aangeraakt wordt. Heb je naast je psoriasis ook gewrichtspijn? Probeer de intimiteit dan te plannen op momenten dat je minder last ervan hebt. Plannen is natuurlijk totaal niet sexy, maar het helpt wel om jullie intimiteit beter te maken. Kom je er zelf of samen niet uit dan kun je ook in gesprek gaan met een seksuoloog.

hart huid

Psoriasisverhalen